Nejméně navštěvovaný ostrov na Havaji – Molokai

Molokai je jedním z méně navštěvovaných havajských ostrovů. Nabízí jinou úroveň cestovního ruchu, než jsme v roce 2019 očekávali. Jediným skutečným hotelem je Hotel Molokai. Kdo očekává mnoho organizovaných výletů a známých atrakcí, bude spokojen.

Molokaiův vztah k cestovnímu ruchu je zcela odlišný od ostatních Havajských ostrovů. Je také velmi odlišný od mnoha nejoblíbenějších destinací po celém světě. To znamená, že to není pro každého.

Přestože cestovní ruch a růst populace jsou na ostrově kontroverzními tématy, není to osobní.

Na celém světě začíná turismus selhávat. Na vině jsou především nespokojení obyvatelé. Už je unavuje finanční a praktická kontrola turistů nad jejich komunitami. Přeplněnost. Provoz. Rekreační pronájmy snížily kvalitu čtvrtí. Životní náklady se zvyšují. Nepravost.

Obyvatelé Molokai chtějí zajistit, aby se nestali jedním z těchto příkladů. Místo toho by tomu zabránili. Ostrov jako celek je známý svou odolností vůči rozsáhlým investicím do cestovního ruchu, jako jsou výletní lodě a řetězce hotelů. Je to hlavně kvůli protestům a účasti občanů. Zajišťuje, aby volení představitelé na místní i státní úrovni nečinili rozhodnutí, která jsou v rozporu s vůlí celé komunity. Tato zpráva se opakuje všude, často prostřednictvím značek podél hlavní silnice („No Cruise Ship“)

I když si někdo může myslet, že jde o útok na turisty, není tomu tak. Je to jen to, co je nutné k jejich ochraně. Molokai viděl, jak se jiné ostrovy vzdaly své identity cestovnímu ruchu a byly po staletí využívány cizinci. Obyvatelé Molokai si chtějí vytvořit svou realitu doma.

Musíte být víc než jen turista.

To může znít jako neobvyklý koncept v dnešním světě. Návštěvníci sestoupí do cíle a konzumují ho, jako by byl jejich vlastní. Molokai však požaduje, aby byl cestovní ruch oboustranně výhodný nejen pro určité lidi, ale pro všechny.

Nejlepší luxusní hotely na chorvatském pobřeží

Návštěvníci, kteří přicházejí do Molokai konzumovat nebo odpočívat, nejsou to, co Molokai chce. Nezajímá je nic, co by vyčerpalo nebo poškodilo jejich zdroje. Chtějí malé výletní lodě (bohužel, na Molokai může v současnosti zavítat pouze jedna malá loď jménem UnCruise ). Chtějí se vyhnout mega-resortům.

Chtějí lidi, kteří se účastní jejich cesty – ne turisty nebo rekreanty.

Julie Bicoy je manažerkou návštěvnické kanceláře Destination Molokai. Říká, že ostrov má největší zájem o „vzdělávací studia“. To znamená lidi, kteří jsou ochotni pracovat jako dobrovolníci a učit se na ostrově. Také se rádi spojují s místními rodinami a komunikují s nimi. Tento typ ponoření je to, co ostrov hledá. Chce vyvážené návštěvníky, kteří to považují za vzájemně prospěšné.

Chtějí, aby návštěvníci respektovali jejich pozemek, chovali se slušně a žádali o povolení k lehkému šlapání.

Co to v praxi znamená? Co to v praxi znamená? Havajané mají systém „protokolů“, hluboce zakořeněný systém respektu založený na kultuře. To je založeno na principu, že pokud jste pozváni na místo, potřebujete povolení a schválení, než budete moci dělat, co chcete.

Zvažte to takto: Když poprvé navštívíte něčí domov, existují určitá očekávání a požadavky na to, jak se chováte. Považujte ostrov Molokai za jeden dům. To je způsob, jak vidět svou přítomnost. Než začnete cokoliv dělat (Ahoj teto! Mohu vyfotit vaši výlohu?) Ahoj strýčku, můžu zaparkovat před tvým domem? Můžeme rybařit s vámi a vaší rodinou? Pamatujte, že jste pouze návštěvník a že vaše agenda nemá přednost před životy lidí kolem vás.

To je často těžké si zapamatovat, když se ponoříte do rušného turistického průmyslu. Na Molokai nikdy nezapomenete.

Na mapě nenajdete nejcennější místa ostrova.

Vzhledem k výše uvedené diskusi by nemělo překvapit, že ostrov není pro návštěvníky dobře označen. Mnoho z nejoblíbenějších atrakcí ostrova, jako je farma Plumeria a farma Plumeria, je třeba označit. Bez velkého přemýšlení je lze snadno přehlédnout. Poloostrov Kalaupapa je významným historickým místem. Bohužel informace o něm jsou jasné jen někdy. Kvůli sesuvu půdy je stezka uzavřena na dobu neurčitou. Mapy zobrazují pouze Kalaupapa , Halawa a minimum informací. Jako by ostrov neměl co nabídnout kromě těchto dvou.

Samozřejmě je to lež. Proč to tajemství? Dá se to shrnout jako kombinace principu a lhostejnosti.

Kainoa Horcajo , kulturní poradce na Havaji, vysvětlil: „Vždy jsem opatrný v tom, jaké informace a na která místa beru [návštěvníky]“ o ochranném obalu Havaje. „Příliš mnoho let tato zvláštní místa zde a všude jinde na světě, provozovali prostituci. Jsou inzerováni způsobem, který vede k jejich zániku.“

Můžete se dokázat a dveře se otevřou.

Abych si dal prostor o významu slova dokazuje, uvedl jsem jej do uvozovek. Nicméně je blízko realitě.

Je možné poznat konkrétní místa bez interakce s tamními lidmi. Disney World nebo jakýkoli jiný kurátorský zážitek vyžaduje, abyste nebyli v kontaktu s obyvateli, abyste to mohli naplno zažít. Někdy „skutečná místa“ nepotřebují, abyste se ponořili hluboko do reality. Je snadné navštívit Oahu a procházet se všemi dostupnými zdroji cestovního ruchu, jako jsou známé průvodce a inzerované zážitky.

Jediná cesta k Molokaiovu srdci vede přes jeho lidi. Havajané jsou jedni z nejpřívětivějších a nejvřelejších lidí na planetě. Vše, co potřebují, je vaše ochota otevřít jejich srdce. Vezměte si s sebou iPhone a velký fotoaparát. Pokud máte zapnuté sociální sítě, budete přesměrováni na letiště.

Mnoho farem často nabízí dobrovolníky, kteří dobrovolně pracují ve školce na půl dne zdarma, jako je farma tropických květin Halawa . Phillip Kikukawa, majitel Molokai Bike Shop, jezdí obvykle každý večer. Když s ním promluvíš, mohl by tě pozvat s sebou. To bys nevěděl, kdyby ti to někdo neřekl . Místní kanoistický klub se schází každý čtvrtek v přístavu lodí a bere začátečníky. Molokai lze otevřít pouze tehdy, pokud se dokážete začlenit do komunity a poznat ostatní.

Možná vás zajímá, že udělat z destinace turistickou destinaci by dalo tolik práce. Ale Molokai má odvahu požadovat, aby návštěvníci dělali víc, než jen konzumovali. Navštivte, pokud máte zájem o návštěvu. Zjistěte více o zemi, seznamte se s rodinou a naplňte si kalendář kontakty, které si vytvoříte, a pozvánkami, které obdržíte. Můžete být na pláži na krátkou dobu a navštívit jiný ostrov.

Existuje Alternativa

I když to všechno zní intenzivně, Molokai stále může navštívit běžný turista.

Ubytujte se v hotelu Molokai a můžete navštívit pláž Halawa nebo Kalaupapa . Po setmění si u Paddlers můžete vzít horký chléb Kanemitsu .

Dá se říci, že jste navštívili Molokai. Nemohli byste však říci, že jste navštívili Molokai. Nenavázali byste žádné spojení, takže by nebyl důvod se vracet.